Представяне на книга и семинар „Изкуството като терапия – експресивни техники и похвати”


Университет „Проф. д-р Асен Златаров”– гр. Бургас, съвместно с издателството на Център за психосоциална подкрепа, организира представяне на новата книга на издателството „Експресивна арт терапия” от С. Дарли и У. Хийт. Представянето на книгата е придружено от практически семинар на тема: „Изкуството като терапия – експресивни техники и похвати”, който ще се проведе на 13.04.2013 г. (събота) в гр. Бургас, Факултет за обществени науки към Университет „Проф.д-р Асен Златаров”, к-с „Славейков”.

Изкуството като терапия – експресивни техники и похвати

Представяне на книгата “Експресивна арт терапия” от С. Дарли и У. Хийт (изд. ЦПСП, 2013г.), придружено от обучителен семинар за практически упражнения, подходящи за работа в терапевтична и образователна среда

Анонс

Експресивните изкуства са естествен начин за изразяване, осъзнаване и лекуване. Предоставят ни техники и похвати за себеизследване, терапия и творчество, помагат ни да развием чувствителност за проблемите на другите и ни предоставят безопасно пространство да изследваме вътрешния свят – сами за себе си или заедно с клиент.

Изкуството помага не чрез думите, а чрез образите, цветовете, движенията, звуците; способно е да съдържа противоречия и точно така ни дава възможност да “покажем”, а не само да “обясним”, да разбираме чрез усещанията си, да извлечем смисъл, докато сътворяваме.

Книгата “Експресивна Арт терапия” e източник, пълен с творчески и вдъхновяващи идеи, които могат да бъдат приложени по всякакъв начин в работа с хора. Семинарът предлага подбрани практически занимания, които могат да бъдат полезни както в личен, така и в професионален план. Подходящ е за хора, които са нови в областта на арт терапията, за практикуващи арт терапевти, за психотерапевти, психолози, педагози, социални работници, за родители, студенти и хора, просто любопитни да се запознаят с арт терапията като метод.

Не е необходим предварителен опит в областта на изкуството или психологията.

Всички материли за работа по време на семинара са осигурени.

Програма  13.04.2013 г.

ФОН на Университет „Проф.д-р Ас.Златаров, к-с „Славейков”- Бургас

9.30-10.00 регистрация на участниците
10.00 – 11.30 Арт терапията като метод
Диагностични тестове и оценяване в арт терапията
11.30 – 11.45 кафе пауза
11.45 – 13.30 Приложение на арт терапевтичните методи – тематични проекти
Как да използваме творческия продукт и творческия процес за анализ и терапия

Водещ на семинара е Елица Великова, психолог и арт терапевт.

Елица Великова е младши преподавател по Експресивна арт терапия към Департамент по психология и консултиране,  Университет „Бигли”, Истанбул и хонорован  преподавател по Арт терапия в НБУ, София.

В продължение на пет години тя е практикувала като арт терапевт за деца в неравностойно положение и деца без родители в Център-ателие „Николай Шмиргела”, София

Елица Великова има магистърска степен по Експресивна арт терапия, получена в European Graduate School, Саас – Фе, Швейцария и бакалавърска степен по психология от American University of London, UK

През 2011г. тя участва в Световната конференция на Арт терапевти в Ню Йорк, САЩ (Expressive Therapies Summit) с презентация на тема: “Неутрална маска като средство за работа в експресивната арт терапия”