За авторката


(Манони, Мод – „Изоставащото дете и неговата майка“, Изд. ЦПСП, София 2006)

Мод Манони е родена през 1923 г. Тя е от холандски произход, прекарва детството си в Индия (в Цейлон) и в Холандия (Амстердам). От осемнадесетгодишна възраст работи „в практиката“ и като формиращ се аналитик последователно се обучава в училището за анормални Декроли (Укел), в института Сент Маргерит де Кортон (доктор Делаер, Антверпен) и в болницата Бругман (доктор Нисен, Брюксел). Член на Международната Асоциация по Психоанализа (Белгийското общество, 1947), тя идва в Париж за да усъвършенства обучението си при Франсоаз Долто и Жак Лакан. Много години по-късно Елен Шеньо я приема в службата си във Вил Еврар.

Съоснователка на училището за психотични деца и юноши в Боньой (1969), тя в аналитичен план е съпричастна към една политика на дезалиенация на институциите. Боньой придобива международна известност. След като е следвала Лакан в различните разцепления, през юли 1982 г тя основава заедно с Октав Манони и Патрик Гийомар Центъра за психоаналитично обучение и изследвания. През същата година тя представя „в качеството му на симптом“ един докторат по хуманитарни науки (в катедрата по психоанализа на Университета Париж VІІ). През 1983 тя създава заедно с Патрик Гийомар колекцията „Аналитично пространство“ към издателство Деноел.

Книгата “Изоставащото дете и неговата майка” изследва възможностите за психоаналитична работа с умствено изостанали деца. Особено значение се отдава на отношението между умствено изостаналите деца и техните родители, най-вече майката. Тази книга е изключително ценна за специалистите, работещи с деца, тъй като открива нови възможности за работа със случаи, които често се обявяват за безнадеждни от медицината.