Кога да потърся консултация за моето дете?

От 1 до 3 години   От 3 до 6 години   От 7 до 10 години   От 10 до 18 години

Ако имате привилегията и отговорността да общувате с деца, Вие непременно сте си задавали много въпроси, които касаят тяхното развитие и израстване като личности, техните проблеми или страдания и Вашите собствени проблеми, свързани с тях. На немалка част от тези въпроси може да бъде даден отговор ако потърсите консултация със специалист.

Кои са особеностите в поведението на нашите деца, които сигнализират за трудности или проблеми?

Както и при възрастните, разликата между “нормалното” и “патологичното” при децата е много тънка и изисква внимателно и разбиращо отношение. Важно е да гледаме на децата сериозно и да обръщаме внимание на “сигналите”, които те ни дават. Ето някои от най-честите такива сигнали, според възрастта на детето:

[catlist id=10 orderby=date order=asc numberposts=99 excerpt=yes]

Част от тези признаци са присъщи и за деца с нормално протичащо развитие, но тогава обикновено са свързани с конкретно събитие (стрес, боледуване, емоционална реакция) и не траят дълго. За да преценим дали имаме основания за тревога или не е необходимо във всеки един случай да вземаме пред вид индивидуалността (“характера”) и ситуацията, в която се намира детето. Ако все пак един или повече от “сигналите” възникнат без обяснима причина и не отшумяват с времето, най-доброто, което можем да направим, е да потърсим професионален съвет или консултиране.

Имайте предвид: както всяко друго събитие в живота на детето, търсенето на помощ неизбежно касае както детето, така и онези, които се грижат за него. Затова не се колебайте когато се налага да потърсите съвет или помощ за Вашето дете – те ще бъдат еднакво от полза както за него, така и за Вас.